Motorbranschens Yrkesnämnd kraftsamlar på Automässan

automässan
Anette Norinder projektleder MYN:s deltagande under Automässan 2017.

Över 1000 elever från gymnasiets fordonstekniska utbildningar har bjudits in till Automässan i Göteborg i januari. Motorbranschens Yrkesnämnd (MYN) är på plats för att visa och berätta vad en karriär i motorbranschen innebär.

Med bland annat uppmaningen ”Ny teknik, framtidens jobb”, ska branschen locka fler ungdomar att söka in på fordonsprogrammet eller på annat sätt söka sig till motorbranschen och dess yrken.

Enligt MYN:s årliga branschundersökning, ”Tempen på motorbranschen”, behöver branschen anställa 5 500 personer de närmaste tre åren.
– Vi gör mycket för att skapa bättre förutsättningar för branschen. Just nu ligger stort fokus på vårt pilotprojekt Motorbranschcollege som ska öka kvaliteten på de fordonstekniska utbildningarna samt locka fler unga att söka. Vi arbetar också kontinuerligt med att kompetensutveckla lärare på fordonsprogrammet, berättar Anette Norinder, projektledare för MYN:s deltagande på Automässan.

Ett besök på Automässan kan innebära en träff med en framtida arbetsgivare eller kollega och är en viktig del i rekryteringsarbetet. Därför görs en kraftsamling med att bjuda in fordonselever och deras lärare till mässan. När de väl är på plats på Svenska Mässan i Göteborg finns ett program för de unga besökarna.

I Bilproffs monter får ungdomarna genom VR-teknik uppleva hur det är att befinna sig på en personbils-, lastbils- och bussverkstad. På plats i montern finns också representanter från pilotprojektet Motorbranschcollege, som kan besvara frågor om det kvalitetsutvecklingsarbete som görs med hjälp av flera gymnasieskolor i landet.
– Vi kommer också att arrangera en frågesport och en instagramtävling, berättar Anette Norinder och framhåller att VR-tekniken är mycket speciell – en av världens bästa drönaroperatörer har kört kameran på de olika verkstäderna som går att besöka virtuellt.

Som traditionen bjuder i samband med Automässan har SBF och FVU avsatt prispengar kopplat till aktiviteterna för skolorna.

Arrangörer och samarbetspartners

Automässan 2023 arrangeras av FVU (Fordonsverkstadsutrustarna) och SBF (Sveriges Bildelsgrossisters Förening) i samarbete med MRF (Motorbranschens Riksförbund), MAF (Motorbranschens Arbetsgivarförbund), DRF (Däckspecialisternas Riksförbund) och SFVF (Sveriges Fordonsverkstäders Förening). Operativ arrangör: Svenska Mässan.

FVUSBFsmRMFdäckbranschen SFVF