Seminarie­­program

Växla upp din kunskap om framtidens verkstad. Automässan är ett måste för dig som vill stärka din kompetens och utveckla verksamheten för att möta framtidens krav och utmaningar. Seminarieprogrammet är kostnadsfritt och presenteras i samarbete med MRF. Plats: Lokal G1, Plan 2, Hall G.

Växla upp din kunskap om framtidens verkstad. Automässan är ett måste för dig som vill stärka din kompetens och utveckla verksamheten för att möta framtidens krav och utmaningar. Seminarieprogrammet är kostnadsfritt och presenteras i samarbete med MRF. Plats: Lokal G1, Plan 2, Hall G.

 • onsdag 18 jan
 • torsdag 19 jan
 • fredag 20 jan
Välj tid
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
 • Filtrera på Programtyp

  FavoriteStar

  Mina favoriter


  Visa endast favoriter
 • Filtrera på Ämne

 • Filtrera på Scen

10:00

Lär dig mer om däcken – en av bilens viktigaste komponenter!

Däckbranschen arbetar med många projekt för att skapa kunskap och förståelse för alla de frågeställningar som finns runt däck. Däck är den viktigaste säkerhetsdetaljen på ett fordon och är en teknisk mycket avancerad produkt. Föredraget kommer belysa hur marknaden ser ut, hur däcken på våra vägar ser ut, behovet av utbildning samt hur däcken kan återanvändas.  

Om Peter Buhre
Peter är Däckspecialisternas Service AB:s VD och har över 40 år i däckbranschen. Han har god insikt i behovet av bra utbildning samt vilka krav som ställs för att en verkstad ska kunna lämna god service. Han kommer visa vilka personbilsdäck som kan repareras och hur. Om Pontus: Pontus har genom Däckbranschens informationsråd (dackinfo.se) spridit kunskap om däck i över tjugo år och även ansvarat för en mängd däckundersökningar. Pontus är också ansvarig för den årliga satsningen Däckrazzia, som genomförs i bred samverkan mellan däckbranschen, NTF, Polisen, Bilprovningen, VTI och Energimyndigheten.  
Om Pontus Grönvall
Pontus har genom Däckbranschens informationsråd (dackinfo.se) spridit kunskap om däck i över tjugo år och även ansvarat för en mängd däckundersökningar. Pontus är också ansvarig för den årliga satsningen Däckrazzia, som genomförs i bred samverkan mellan däckbranschen, NTF, Polisen, Bilprovningen, VTI och Energimyndigheten.  
Om Fredrik Ardefors
Fredrik är VD för Svensk Däckåtervinning AB och har över 20 års erfarenhet av exekutiva befattningar inom främst fordonsbranschen och miljöområdet. Fredriks särskilda intresse är att arbeta med värdeskapande för kunden i en omvärld som ofta är komplex och föränderlig, något som inte minst präglar marknaden för återanvänt gummi från uttjänta

Programtyp:
MRF:s seminarieprogram
:
Lokal G1 Plan 2 Hall G
Tema:
Däck / Säkerhet
11:15

Kund­populär verkstad!

Att driva en kundpopulär verkstad idag är kanske viktigare än någonsin och att få den lönsam kräver engagemang från alla medarbetare. Peter talar om hur du får in rutiner, hålla ordning och reda som leder till nöjda kunder och bättre lönsamhet. Det finns många enkla undersökningar där deltagarna känner igen sig och som visar kundernas reflektioner på vårt agerande. ”Kvalitet i det dagliga arbetet” fångar upp det självklara och som i många fall gömmer sig runt hörnet.  

Om Peter Steiner
Peter är Business Manager på Training Partner Nordic och kommer senast från Volkswagen Group, där han arbetat som försäljningschef för Skoda och Europcar. Han har även ansvarat för området verksamhetsutveckling som stödjer återförsäljare och servicepartner inom områdena kundmätningar, kvalitetsmätningar, kontrakt/standardsefterlevnad och revisioner.

Programtyp:
MRF:s seminarieprogram
:
Lokal G1 Plan 2 Hall G
13:00

Nya lagkrav för AC-service i fordon

Från den 1 januari 2017 gäller nya lagkrav kring hantering av fluorerade växthusgaser i AC-system i fordon. Den nya förordningen kräver företagscertifikat för arbeten inom kategori V, luftkonditioneringsutrustning i fordon. Från och med 1 juli 2017 är företagscertifikat ett lagkrav för AC-service utöver tidigare krav på personcertifikat. Därefter får ingen AC-service utföras innan företaget erhållit företagscertifikat. INCERT går igenom de nya lagkraven och hur ditt företag söker företagscertifikat. Om INCERT: INCERT är ett ackrediterat oberoende certifieringsorgan som utfärdar person- och företagscertifikat inom bygg-, energi- och installationsbranschen. INCERT är det enda certifieringsorgan som får utfärda de obligatoriska person- och företagscertifikaten samt utbildningsintygen för hantering av fluorerade köldmedier, t ex R134a i AC-systemen i fordon.

:
Lokal G1 Plan 2 Hall G
Tema:
Bilbesiktning / Godkänd bilverkstad / Verkstad
13:30

Godkänd Bilverkstad - kvalitétshöjning för din verksamhet!

TV-programmet Kalla Faktas granskning av bilverkstäder skapade negativa rubriker för verkstäderna 2014. Konsumentverket reagerade och branschen startade projektet ”Godkänd bilverkstad”. Joachim talar på ett avspänt sätt hur du höjer kvalitén, får bättre ordning på verksamheten och även ekonomin, genom konceptet Godkänd bilverkstad.  

Om Joachim Due-Boje
Joachim ansvarar för servicemarknad sedan tre år tillbaka på MRF. Dessförinnan har han under trettio år drivit en Saab- Opel- och Kiaverkstad i Åkersberga. Han var en av Talarforums mest bokade föredragshållare 2000 – 2010 i ämnet kundvård och kundrelationer. Håller numer kurser i ämnet för MRF.  

Programtyp:
MRF:s seminarieprogram
:
Lokal G1 Plan 2 Hall G
Tema:
Bilbesiktning / Godkänd bilverkstad
15:00

Bildelsstölder och säkerhet – Sveriges mest rånade man berättar om att förebygga......

Sveriges moderna vagnpark är högintressant för den organiserade brottsligheten. Bilar blir alltmer tekniskt avancerade och svåra att stjäla vilket har ökat bildelsstölderna kraftigt. Idag står stölder av bildelar för hälften av den totala kostnaden av motorstölder i Sverige. SmartDNA har tillsammans med försäkringsbolaget IF jobbat fram ett koncept där man med hjälp av DNA-teknik kan förebygga och minimera risker för stölder, detta gäller även din verkstad och bilanläggning.  

Om Leif Svensson:
Leif är säkerhetsexpert och före detta Vd på G4S Värdebolag. Idag driver han Safe Solution SmartDNA samt är säkerhetschef för Sveriges Tågstationer. Han har även samma uppdrag på Nordstan i Göteborg. Tillsammans med IF och BMW jobbar han förebyggande mot bildelsstölder.

Programtyp:
MRF:s seminarieprogram
:
Lokal G1 Plan 2 Hall G
Tema:
Stöldsäkerhet

Arrangörer och samarbetspartners

Automässan 2017 arrangeras av FVU (Fordonsverkstadsutrustarna) och SBF (Sveriges Bildelsgrossisters Förening) i samarbete med MRF (Motorbranschens Riksförbund), MAF (Motorbranschens Arbetsgivarförbund), DRF (Däckspecialisternas Riksförbund) och SFVF (Sveriges Fordonsverkstäders Förening). Operativ arrangör: Svenska Mässan.

Partners Automässan