Kunskapslyft på Automässan 2020

Likt många andra branschmässor inom teknik och med en solid, tydlig, målgrupp ökar kunskapsinnehållet i Automässan. Det är något som mässans båda huvudmän, Sveriges Bildelsgrossisters Förening, SBF, och Fordonsverkstadsutrustarna, FVU, välkomnar – det stärker Automässans position som ledande mötesplats för motorbranschens eftermarknad.

Utöver möjligheten att kunna ta del av etablerade branschaktörers kunskap, matnyttigheter och insikter, finns två tunga och externa huvudtalare på Automässan 2020. Statliga Väg- och Trafikinstitutet, VTI, är gemensam nämnare för dem.

– Personligen vill jag framhålla Maria Börjesson, professor inriktad på transportekonomi och knuten till VTI. Hon kommer att tala om ”Om vägar som – inte – leder till vägtrafikens klimatmål”, att vi fortsatt har en fri mobilitet är en grundförutsättning för hela vår bransch, förklarar Jeanette Edman som även vill slå ett slag för MRF:s årliga Plast-, lack- och skadekonferens som även är öppen för ickemedlemmar.

SFVF:s Bo Ericsson berättar att programkommittén arbetar på att få en politiskt sakkunnig från Finansdepartementet för att tala om konsumentskydd och, inte minst, för att möta den samlade motorbranschens företrädare under Automässan.
– Vi är ännu inte i mål med det. Men annars är Marcus Isgren från Allmänna reklamationsnämnden, ARN, ett intressant och säkert kort som jag gärna lyssnar till. Sedan har vi naturligtvis Jonas Bjelfvenstam, tidigare VTI och numer generaldirektör för Transportstyrelsen. Jonas är den som på regeringens uppdrag utrett de juridiska förutsättningarna kring uppkopplade och autonoma fordon, säger Bo Ericsson och tillägger att bilens digitala innehåll är framtidens ”guld” i fordonsbranschen.

Först ut på Automässans scen, onsdag 15 januari, är David Norrbohm, jurist på MRF, som kommer att tala om bilverkstadsjuridik samt lite vett och etikett för att få nöjda kunder. Medan sist ut på mässans scen, fredag 17 januari, är Vanessa von Zweigbergk, arbetsrättsjurist på Sinf, som kommer att tala om hur man undviker att få sanktionsavgifter vid myndighetskontroll.

Samtliga seminarier på Automässans scen är öppna och kostnadsfria. Eftersom de är populära och inte kräver föranmälan rekommenderar MRF:s och SFVF:s programkommitté att man som deltagare är ute i god tid för att få sin plats.

Se seminarieprogrammet