Chalmersbyggd Formel-bil visas på Automässan

Varje år arbetar ett team av Chalmers-studenter med att designa och bygga en egen Formel-bil. Slutmålet är världens största studentingenjörstävling, Formula Student. Nu kommer besökarna på Automässan att kunna se den 200 kg tunga Formel-bilen som tävlade i somras. 

 

Ända sedan 2002 har studenter från Chalmers Formula Student-kurs designat och konstruerat egna Formel-bilar för att tävla mot lag från tekniska universitet från hela världen. Under 2015 års omgång byttes förbränningsmotorerna ut mot elektriska motorer och 2017 infördes en ny deltävling. Då var det nämligen hög tid för självkörande bilar att göra entré på racerbanan.

 

I årets Chalmers-team ingick ett 30-tal studenter, mestadels Master-studenter från Mobility Engineering, som under ett knappt år arbetade hårt för att producera en startklar bil i tid. Alla moment ska hinnas med inom loppet av några månader: från förstudie, designarbete och digital konstruktion till det fysiska bygget av bilen och slutligen testning.  ​

 

Under tävlingarna poängsätts bilarna i statiska moment där bilens konstruktion och ekonomi bedöms följt av dynamiska event med körning på bana: acceleration då bilen ska avverka en sträcka på kortast möjliga tid från stillastående, så kallad ”skidpad” då bilen ska köra runt en klassisk åtta-formad bana samt bankörning av olika längd. I det förarlösa momentet använder de tävlande en fjärrkontroll utrustad med endast en startknapp och ett nödstopp. Bortsett från det ska bilen kunna klara sig själv och ta sig runt banan för egen maskin.

 

Under sommarens tävlingar kom Chalmers-teamet på en tiondeplats i Österrike och i Ungern på sjunde plats av 24 tävlande lag. Sett till placering presterade Chalmers-laget bäst i Norden, men det var de tyska lagen som dominerade på prispallarna.

 

Under Automässan kommer den senaste Formel-bilen att ställas ut på plan 2.

 

Läs mer: Om Chalmers Formula Student​